Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Algológusok, kutatók képes leírás - Alga.tlap.hu
részletek »

Algológusok, kutatók - Alga.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: alga.tlap.hu » Algológusok, kutatók
Keresés
Találatok száma - 5 db
Boros Ádám

Boros Ádám

Boros Ádám (Bp., 1900. nov. 19. - Bp., 1973. jan. 2.): botanikus, flórakutató, algológus, a biológiai tudományok doktora (1957). Oklevelet a budapesti tudományegyetemen szerzett (1922). 1922-38-ban a Gyógynövénykísérleti Állomáson dolgozott, 1929-ben magántanárrá képesítették.

Filarszky Nándor

Filarszky Nándor

Filarszky Nándor 1858. október 18-án született Késmárkon egy lengyel emigráns és egy szepesi polgári iparoscsalád lányának házasságából. Mivel özvegy édesanyja nem taníttathatta, egyetemi tanulmányai előtt nevelőtanári állást vállalt. 1885-től több, mint tizenegy évet töltött az Egyetem növénytani intézetében.

Kiss Keve Tihamér

Kiss Keve Tihamér

Kiss Keve Tihamér hidrobiológus, algológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Algológiai Társaság elnöke. Kutatási témái: A Duna fitoplanktonjának rövid- és hosszútávú változásai, a változásokra ható ökológiai tényezők vizsgálata, A Dunán épült vízlépcsők hatása a folyó fitoplanktonjára és trofitására, A kovamoszatok Centrales-fajainak morfológiai, taxonómiai kutatása.

Nagy-Tóth Ferenc

Nagy-Tóth Ferenc

Középiskolai tanulmányait Szilágycsehben és a zilahi Wesselényi Kollégiumban végezte. 1954-ben tanári képesítést szerzett a kolozsvári Bolyai Tudományegyetem Természetrajzi Karán. 1954-től az egyetem növényélettani tanszékén gyakornokoskodott, 1957-1964 között pedig ugyanott tanársegéd volt. Ezt követően előbb tudományos kutatóként, majd 1990-től 1995-ig főkutatóként dolgozott a Román Akadémia kolozsvári fiókja biológiai osztályánál és a Kolozsvári Biológiai Kutatóintézetben. Ezzel párhuzamosan 1972-ben doktorált, 1975-76-ban a delfti Nemzetközi Hidraulikai Intézetben továbbképzésen vett részt. 1976 és 1987 között egyetemi docensként oktatótevékenységet folytatott a kolozsvári egyetem növényélettani tanszékén, 1990-től 1993-ig pedig az általános növénytan és növényszervezettan professzora volt.

Palik Piroska

Palik Piroska

Egyetemi tanulmányainak befejezése után 1920-ban bölcsészdoktori diplomát nyert növényrendszertan és geológia-földrajz szaktárgyakból. 1939-ben az algák ismerete című tárgyból magántanárrá habitálták. Tagja volt a Magyar Tudományos Akadémia Hidrobiológiai Főbizottságának, az USA-ban működő algológiai társaságnak, a Phycological Society of America-nak. Tevékenyen részt vett a nemzetközi tudományos életben, számos nemzetközi tanácskozáson, kongresszuson tartott előadást.

Tuti menü