Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Kutatások, szakirodalom, fogalmak képes leírás - Alga.tlap.hu
részletek »

Kutatások, szakirodalom, fogalmak - Alga.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: alga.tlap.hu » Kutatások, szakirodalom, fogalmak
Keresés
Találatok száma - 7 db
A sokoldalú alga

A sokoldalú alga

Magyarország elsősorban követő és nem irányító szerepet játszik a nemzetközi algakutatásban. Azt kell megérteniük a döntéshozóknak, és azért kell fenntartanunk az egyetemi és az akadémiai kutatóhelyeket, mert ahhoz, hogy az új technológiákat azonnal alkalmazni lehessen itthon is, szakmailag képzett kutatócsoportoknak kell készen állniuk. Úgy tűnik, hogy itthon jelenleg erre van le­hetőség, mivel kevés a támogatás és kevés kutatócsoport van - jelentette ki Borbély György nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár. Vele beszélgettünk a terület helyzetéről.

Albitech

Albitech

Az algatermelés fontossága a közeljövőben várhatólag a mainál sokkal jelentősebb lesz. Folyamatosan zajlanak kutatások, amikben az algák étkezési, táplálék-kiegészítő, talajjavító és energetikai célra való használatát vizsgálják. Cégünk fő tevékenysége a biotechnológián belül az édesvízi algák ipari előállítási technológiáinak fejlesztése. Célunk egy új növény-biotechnológiai iparág meghonosítása Magyarországon.

Alga fogalma

Alga fogalma

Az algák, vagy moszatok, különböző fotoszintézisre képes, nagy vonalakban hasonlónak mondható élőlények gyűjtőneve - nem rendszertani kategória. Többségükben eukarióták, ez alól kivételt képeznek a cianobaktériumok. Az algák többsejtű szerveződése a hínár.

Algák mítosza

Algák mítosza

Az algák számos országban a táplálék fontos részét képezik már napjainkban is. Japánban például, nem hiányozhatnak az étlapokról. Igen leleményes formákban fogyasztják és szolgálják fel őket kiegészítőként. Ezzel egy időben jó néhány fejlődő országban a lakosok számának túlnövekedése, vagy a talajváltozások következtében alig-alig sikerül mindenkit jóllakatni. Az algákban egy olyan potenciális erő rejlik, mely legyőzheti az alultápláltságot. Igen hatékony fotoszintézisük által - mely során a nap energiáját átalakítva megkötik - ezek az erő - algák olyan óriási bio-tápértéket képeznek, mely akár tízszerese is lehet a kontinentális haszonnövényekének. Magas és igen sokoldalú tápértékük, valamint antioxidáns tartalmuk miatt napjainkban az algák egyre fontosabb és hatásosabb részei táplálkozásunknak.

Algológia fogalma

Algológia fogalma

Az algológia (latin, görög) vagy moszatkutatás a botanika azon ága, mely az algák kutatásával foglalkozik. A tudományág magyarországi szervezete a Magyar Algológiai Társaság. Neves algológusok: Kiss Keve Tihamér (az első magyar algológiai tankönyv írója) és Nagy-Tóth Ferenc.

Algológiai praktikum könyv

Algológiai praktikum könyv

Az olvasó egy olyan algológiai könyvet tart a kezében, melyben a szerzők a szakmai ismereteiken túl évtizedes gyakorlatuk során összegyűlt tudásanyagukat is szintetizálták. A könyv szerves folytatása Kiss Keve Tihamér: Bevezetés az algológiába (1998, ELTE, Eötvös Kiadó) c. könyvének, kibővítve azt gyakorlati ismeretekkel is, melyek nemcsak az algák megfigyelését, de legalább nemzetség szintű meghatározását is segítik. Ajánlható a biológiát kiemelt szinten hallgató diákoknak, környezetvédelem, vízügy területén dolgozó szakembereknek. Ezen túlmenően minden olyan olvasónak hasznos ismeretekkel szolgál, aki többet szeretne tudni ezekről a sokszor csak néhány mikrométer méretű, de Földi létünk szempontjából oly fontos szervezetekről.

Mikroalgákkal kapcsolatos kutatások

Mikroalgákkal kapcsolatos kutatások

Cukorbetegeken segít a Chlorella és a Spirulina. A Spirulina természetes és könnyen emészthető teljesértékű fehérjeforrás. A természetben fellelhető legjobb forrása a klorofillnak, gazdagon megtalálhatók benne olyan ásványianyagok, mint a vas, a kalcium, a cink, a kálium és a magnézium. Remek forrása a természetes A- és B-vitaminoknak és tartalmaz fenilanalint, ami az agy éhség központjára van hatással, miközben alacsonyan tartja a vércukor szintet.

Tuti menü